Δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού Νάουσας

This post is also available in: Greek


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
ΑΪ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.

ΕΔΡΑ: ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΤΗΛ.22840 53573 /FAX 22840 53560,
Email: contact at parospark.gr

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου , έχει ανεγερθεί την δεκαετία του 1950 ως κοινοτικό τουριστικό κατάλυμα και προτείνεται να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί ως Πολυχώρος Πολιτισμού για τη φιλοξενία Εκθέσεων, συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δράσεων καθώς και ως εντευκτήριο ενημέρωσης των επισκεπτών για αρχαιολογικά και τουριστικά ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής.
Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού της Νάουσας, είναι επίμηκες κατά τον άξονα ΒΑ-ΝΔ, κτισμένο σε έντονα επικλινές έδαφος σε επαφή και κατά μήκος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και σε μικρή απόσταση από την παραλία .
Από την πλευρά του δρόμου, όπου βρίσκονται οι κυρίως χώροι του είναι ισόγειο και απαρτίζεται από δυο κτίρια που συνδέονται με ημιυπαίθριο χώρο. Από την πλευρά της παραλίας, διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο, ένας ισόγειος χώρος εν μέρει μόνο διαμορφωμένος (δωμάτια και αποθήκη ).

Συνολική επιφάνεια του κτιρίου
Η συνολική επιφάνεια των ισογείων χώρων ανέρχεται σε 372 τ.μ.
Η επιφάνεια του συνδετικού ημιυπαιθρίου χώρου ανέρχεται σε 48 τ.μ.
Η επιφάνεια των διαμορφωμένων υπογείων χώρων ανέρχεται σε 88 τ.μ.

Συνολική επιφάνεια 508 τ.μ.

Πολεοδομικές Διατάξεις
Με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις το κτίριο του παλαιού Ξενώνα Νάουσας είναι:

  •   Νομίμως υφιστάμενο και μπορεί να επισκευαστεί ως έχει, με πολεοδομική Άδεια Αντικατάστασης Στέγης.
  •   Το κτίριο εάν κατεδαφιστεί, δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί λόγω αλλαγής των πολεοδομικών όρων στην περιοχή.

2. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

Το κτίριο έχει ιστορικό προσπαθειών αποκατάστασης που δεν κατέληξαν όμως σε αποτέλεσμα. Η πρώτη μελέτη επισκευής του κτιρίου έγινε το 1996 από την τότε Κοινότητα Νάουσας, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια για μία και πλέον δεκαετία .
Με την ίδρυση το 2009 της Δημοτικής Α.Ε., στο Καταστατικό της οποίας προβλέπεται η αξιοποίηση του Ξενώνα, το Πάρκο Πάρου επεδίωξε την ένταξη της επισκευής του κτιρίου σε κοινοτικό Πρόγραμμα. Ως πρώτο στάδιο, δεδομένου ότι οι φθορές του κτιρίου ήταν εμφανείς και το 2009, το Πάρκο Πάρου προχώρησε σε προκαταρκτική μελέτη για τον φέροντα οργανισμό που εκπόνησε χωρίς αμοιβή ο πολιτικός μηχανικός, ειδικός σε θέματα αποκατάστασης, Δρ. Κωνσταντίνος Ζαβλιάρης .
Εκπονήθηκε επίσης από το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής, ως προσφορά προς την Δημοτική Α.Ε., αρχιτεκτονική μελέτη για την μετατροπή του παλαιού Ξενώνα σε εκθεσιακό και συνεδριακό πολυχώρο και φωτορεαλιστική απεικόνιση των όψεων του κτιρίου. Παράλληλα ο Δήμος Πάρου, χρηματοδότησε την εκπόνηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενεργειακής μελέτης για το κτίριο, προκειμένου να κατατεθεί, με το σύνολο των ανωτέρω μελετών, πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου στο κοινοτικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ, η οποία και εγκρίθηκε το 2012. Η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση του έργου , ενώ ήταν σε γνώση της ότι το κτίριο λόγω φθοράς έπρεπε να επισκευαστεί χωρίς καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου από το Κοινοτικό Πρόγραμμα Εξοικονομώ.

3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Επειδή ο κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου και οριστικής απώλειας του ήταν πλέον ορατός, τον Απρίλιο του 2015 , η Δημοτική Α.Ε., ζήτησε από τον Δρ. Κ. Ζαβλιάρη να πραγματοποιήσει εκ νέου αυτοψία και να εκπονήσει νέα Έκθεση στατικής επάρκειας και αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Έκθεση, τα συμπεράσματα της οποίας, επιβεβαίωναν την επιδείνωση της κατάστασης. Προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση των παρεμβάσεων και να εκπονηθεί η οριστική στατική μελέτη, στην Έκθεση προτείνεται να προχωρήσουν άμεσα δειγματοληψίες σε χαρακτηριστικές θέσεις των λιθοδομών και των πλακών και διερευνητικά σκάμματα στα θεμέλια. Το κόστος των ανωτέρω εργασιών, δεν ξεπερνάει τα 3000 ευρώ και η διάρκεια τους είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Μετά τις παραπάνω εργασίες και την εκπόνηση στατικής μελέτης, θα απαιτηθεί ριζική επισκευή του κτιρίου με πρώτο επείγον μέλημα την αποκατάσταση των διαχρονικών βλαβών του κτιρίου και στην συνέχεια την ενίσχυση των φερόντων στοιχείων, ώστε να φέρει με ασφάλεια τα φορτία των νέων χρήσεων. Η τεχνική αποκατάστασης των βλαβών του φέροντος οργανισμού θα πραγματοποιηθεί με χρήση σκυροδέματος υψηλής αντοχής (HIGH PERFORMANCE CONCRETE).

4. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Έχει εκπονηθεί το 2009 με χρηματοδότηση του Δήμου Πάρου , από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενεργειακή μελέτη αναβάθμισης του κτιρίου ,η οποία προβλέπει :
α. Χρήση μόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου,
β. Τοποθέτηση διπλών υαλοστασίων σε όλα τα κουφώματα
γ. Χρήση σκίασης (οριζόντιες πτυσσόμενες περσίδες),
δ, Χρήση νυχτερινού αερισμού,
ε. Χρήση ανακλαστικών χρωμάτων στη στέγη και στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία,
στ. Χρήση ανεμιστήρων οροφής στις διαφορετικές ζώνες του κτιρίου,
ζ. Χρήση συστημάτων ανάπτυξης θερμότητας,
η. Εγκατάσταση συστοιχίας φωτοβολταϊκών panels στο δώμα,
θ. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και ενεργειακής παρακολούθησης.

Η ενεργειακή μελέτη θα επικαιροποιηθεί πριν από την κατασκευή του κτιρίου

5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Το κτίριο του Παλαιού Ξενώνα της Νάουσας , είναι ένας προνομιακός χώρος ως προς τη θέση και το μέγεθος του για την δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου, απολύτως αναγκαίου για την περιοχή της Νάουσας αλλά και γενικότερα για ολόκληρη την Πάρο.
Η Δημοτική Α.Ε. Πάρκο Πάρου έχει συντάξει πρόταση αξιοποίησης του Παλιού Ξενώνα και σύμφωνα με το Καταστατικό της μπορεί να αναλάβει την δημιουργία και την λειτουργία του νέου Πολυχώρου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, κατεδαφίζονται οι ενδιάμεσοι τοίχοι των παλαιών δωματίων καθώς και οι εξώστες προς την πλευρά της θάλασσας, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους, έχουν ήδη καταρρεύσει .
Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού ξενώνα αποτελείται από δύο επιμέρους κτίρια (Α & Β) που συνδέονται με ένα ημιυπαίθριο χώρο(Γ), όπου και η γενική είσοδος. Στο κτίριο(Α), στην ΒΑ πλευρά προς τον οικισμό, δημιουργούνται δύο διακριτοί χώροι, ένας για τις περιοδικές εκθέσεις και ένας χώρος για τα συνέδρια – σεμινάρια. Η διαμόρφωση των χώρων γίνεται με κατάλληλη διάταξη, ώστε να είναι δυνατή και η διακριτή λειτουργία τους αλλά και η ενοποίηση τους για την φιλοξενία μεγαλύτερων εκδηλώσεων.
Στο κτίριο Β, δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ένα μικρό εντευκτήριο, για την προβολή των αρχαιολογικών και πολιτιστικών ενδιαφερόντων & των τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής της Νάουσας και γενικότερα της Πάρου.

Ο διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο στο κτίριο Β θα παραχωρηθεί για την λειτουργία αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση της παραλίας του Πιπεριού .

Συνοπτικά το κτιριολογικό πρόγραμμα και οι χρήσεις του Πολυχώρου Πολιτισμού προβλέπονται ως κατωτέρω:

ΚΤΙΡΙΟ Α
4.1. Χώρος περιοδικών εκθέσεων  (≈75 τ.μ.)
4.2 Χώρος συνεδρίων , σεμιναρίων, διαλέξεων  (≈100 τ.μ.)
4.3 Γραφειακοί χώροι  (≈50 τ.μ.)

ΚΤΙΡΙΟ Β

4.4 Χώρος ενημέρωσης επισκεπτών για πολιτιστικές &
τουριστικές δράσεις στην Νάουσα και την Πάρο και εντευκτήριο (≈90τ.μ.)

4.5 Ο διαμορφωμένος χώρος σε χαμηλότερο επίπεδο , θα παραχωρηθεί για την χρήση αναψυκτηρίου που θα εξυπηρετεί τους λουόμενους της παρακείμενης παραλίας

ΚΤΙΡΙΑ Α&Β
4.6 Απαραίτητοι χώροι υγιεινής   (≈30 τ.μ.)
4.7 Αδιαμόρφωτος υπόγειος χώρος για μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους .

6. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η Δημοτική Α.Ε. , θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση χορηγίας για την επείγουσα αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου καθώς και για την μετατροπή του παλαιού Ξενώνα της Νάουσας σε Πολυχώρο Πολιτισμού.
Σε επίσκεψη στον χώρο του Ξενώνα εκπροσώπων χορηγικού Ιδρύματος, μας δηλώθηκε το ενδιαφέρον τους για τη μετατροπή του Ξενώνα σε Πολυχώρο Πολιτισμού και μας ζητήθηκε να καταθέσουμε σχετική πρόταση. Ακολούθησε ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικόmail από τον επικεφαλής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με το οποίο δηλωνόταν η συμπαράσταση του σε οποιαδήποτε νέα συνεργασία με το Πάρκο Πάρου.

1. ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.1. Εμβαδόν ισογείου (2 κτίρια με σύνδεση με σκεπαστή βεράντα)  372 m2
1.2. Εμβαδόν σκεπαστής βεράντας 48 m2
1.3. Εμβαδόν υπογείου  88 m2
Σύνολο 508 m2
Συνολική κάλυψη: 420 m2
Συνολική δόμηση: 372 m2

2. ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
2.1. 372 m2Χ1.500 €/ m2 = 558.372 €
2.2. 48 m2Χ1.200 €/ m2 = 57.600 €
2.3. 88 m2Χ1.000 €/ m2 = 88.000 €
Σύνολο 703.972 €   –  704.000 €

2.4. Βασικός εξοπλισμός συνεδριακού & εκθεσιακού χώρου 115.000 €
2.5. Περιβάλλων χώρος 24.000 €

Σύνολο  843.000 €
2.6. Μελέτες Εφαρμογής = 18.000 €
2.7. Επίβλεψη = 10.000 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 871.000 €

7. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ 1965 –ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ

Παρατίθενται εικόνες από την διαχρονική εξέλιξη της εξωτερικής μορφής του κτιρίου από την εποχή λειτουργίας του ,την σημερινή κατάσταση επιταχυνόμενης φθοράς και βλαβών του φέροντος οργανισμού έως την πρόταση αποκατάστασης μέσω φωτορεαλιστικής απεικόνισης των όψεων.


Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα (εν λειτουργία) – 1965, Φωτογραφία Γ. Κουλιανού

Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα (εν λειτουργία) – 1965, Φωτογραφία Γ. Κουλιανού


 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Διάγραμμα Κάλυψης – Μελέτη Κοινότητας Νάουσας 1996ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 2009-2015
Ι . 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Όψη από τον δρόμο


Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα – 2009


ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Όψη προς τη θάλασσα


ΙΙ.2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Όψη προς τη θάλασσα


ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Όψη προς τη θάλασσα


Κατάσταση φέροντος οργανισμού 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Λεπτομέρεια φέροντος οργανισμού


ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ

Λεπτομέρεια φέροντος οργανισμού –υπόγειος χώρος


9. ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Πρόταση: Όψη Κτιρίου από το δρόμο


10

Πρόταση: Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα


Πρόταση: Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα


Πρόταση: Όψη Κτιρίου από τη θάλασσα